Moto 360: Elegantní, kovové a kulaté

Moto 360 Its Time
Standard

Letošní rok patřil nositelné elektronice. Největší vlnu strhly náramky a chytré hodinky mnoha výrobců. Bylo to především díky uvedení platformy Android Wear od společnosti Google.

Přes to, že Android Wear nemá českou lokalizaci, někteří čeští prodejci hodinky prodávají. V dnešním článku se podíváme na ty ze začátku nejvíce sledované – kulaté Moto 360.

Koncem června představil Google operační systém Android Wear pro nositelnou elektroniku, jmenovitě chytré hodinky, kterou jsme si nedávno představili v rozsáhlém článku. Systém počítá jak s kruhovým, tak hranatým displejem a vedle komunikace s telefonem umí spouštět vlastní aplikace. Ty se do zařízení instalují přes mobilní telefon, se kterým je spárované. My se dnes podíváme na ty, které jsou kulaté a podílel se na nich Google.

Chytré hodinky Moto 360 od Motoroly na sebe velmi rychle strhly veškerou pozornost. Byly totiž elegantní, ale především disponovaly kruhovým displejem. Během roku se postupně na internetu objevovaly různé informace nebo fotografie. Původně jsme se tedy dle spekulací měli těšit na kulatý OLED displej, ovšem s blížícím se uvedením se objevila nepěkná realita.

Android WearZobrazovadlem nakonec není OLED (nepotřebující podsvícení), který by byl rozhodně lepší a úspornější, nýbrž klasické LCD s podsvícením. Displej navíc není úplně kulatý, vespod je o kus useknutý. Vysvětlení je prosté. Senzor okolního světla. Vývojáři jej někam museli umístit, aby displej nesvítil naplno i v noci. Umístění bylo jasné, musí být na vrchu hodinek. Mohli si tedy vybrat ze dvou variant: Udělat kompletně kulatý displej, avšak s menším průměrem, aby se tam celý vešel a přijít tak o plochu displeje a vytvoření nevkusného černého okraje okolo něj, nebo jej napasovat až na okraj hodinek a část ukousnout.

Když už jsem nakousl první parametry, tak je upřesním. Kulatý displej má úhlopříčku 1,56 palce, což převedeno na metrické jednotky znamená průměr 3,96 cm, a jeho rozlišení je 320 × 290 pixelů (vždy v nejširším místě). Displej je dotykový, jak s tím počítá použitý systém Android Wear. Krycí sklo je odolné proti poškrábání, ne však proti rozbití. Navíc je vystouplé a zkosené nad úroveň kovové části hodinek. Výrobcem skla je Corning a jedná se o Gorilla Glass 3.

Moto 360 Its TimeJednou ze špatných vlastností Moto 360 je použitý procesor. Jedná se o 4 roky starý OMAP 3 od Texas Instruments, který byl například v telefonu Galaxy Nexus nebo Motorola Droid X. Je to dvoujádrový procesor s frekvencí 1,2 GHz, na tom by nebylo nic špatného, ale vyráběný starým 45nm procesem, kvůli kterému je energetický náročnější, než například dnešní procesory na 28 nebo 20nm procesu. To vše znamená spolu s baterii o kapacitě pouhých 320 mAh špatnou výdrž.

Pro systém je zde 512 MB operační paměti, pro aplikace nebo uložení hudby má vnitřní úložiště kapacitu 4 GB. Moto 360 (naštěstí) postrádají GPS a WiFi, kterou mají některé jiné modely. Posledními senzory je krokoměr a optický snímač tepové frekvence. O všem ale v konkrétní kapitole. V prvním videu se podíváme, jak na začátku roku probíhal vývoj Moto 360.

 

Obsah balení

Balení je řešeno do stejného stylu. Je kulaté, jednoduché a elegantní. Uvnitř najdeme jen to nejnutnější. Kratičký manuál jak začít a ještě nějaké povídání o hodinkách. Dále samozřejmě nabíjecí bezdrátový stojánek, potřebný zásuvkový adaptér a samotné hodinky.

Moto 360 krabička Moto 360 obsah balení

Je však škoda, že adaptér má kabel připevněný na pevno a není zde použit USB konektor, jako u napájecích adaptérů většiny telefonů. Nabíjecí stojánek vychází ze standardu bezdrátového indukčního nabíjení Qi. Hodinky do něj lze položit jediným způsobem, a to na šířku čudlíkem nahoru. Této poloze je uzpůsoben displej, na kterém je po obvodu vyznačeno nabití baterie včetně procentuálního vyjádření a čas. Můžete však použít i jakoukoliv jinou bezdrátovou nabíječku standardu Qi.

Moto 360 nabíječka stojánek Moto 360 v nabíječce

Když jsme u napájení, zmíním rovnou také výdrž baterie. Ta se oproti prvotním dním po uvedení, kdy hodinky nevydržely ani půl dne, zvýšila na 1 až 2 dny. Bude záležet, jak často si s hodinkami budete hrát, využívat je a také kde. Pokud pracujete někde v tmavých prostorách, displej nebude muset tolik svítit. Osobně se běžně dostanu na jeden a kousek dne. Ráno okolo 7. hodiny vezmu hodinky ze stojánku a večer okolo 18. hodiny mám ještě 30 % baterie. V prvních dnech testování a zkoušení jsem ale měl co dělat, abych přijel domů se zapnutými hodinkami. Nabíjení je rychlé. Z USB portu je baterie plně nabitá do hodiny, ze zásuvkového adaptéru za 30 minut.

Moto 360 baterie graf Moto 360 baterie graf aplikace

Pokud byste vypnuli upozornění z telefonu a nechali si je jen jako hodinky s možností hlasového ovládání, vydrží déle. Ještě více pak v režimu letadlo, kdy nekomunikují s telefonem vůbec a nefunguje ani hlasové vyhledávání a povely. Aplikace v hodinkách, například kalkulačka, ale fungovat budou. Zde jsem však narazil na zajímavou chybu. Když jsem večer přepnul Moto 360 do letového režimu, ráno byly o hodinu a půl pozadu. Hodinky tedy před poslední aktualizací neuměly udržet správný čas. Z tohoto pohledu Moto 360 opravdu nejsou hodinky.

Design hodinek

Jak vypadají na obrázcích, tak vypadají ve skutečnosti. Jsou moc pěkné, díky displeji ke krajům nepůsobí mohutným dojmem jako například LG G Watch R. V prodeji jsou už 3 barvy. Stříbrné, černé a zlaté. Osobně jsem si zvolil stříbrné z toho důvodu, že černé budou lakované a lak by se mohl odřít.

Moto 360 a Nexus 5Pásky u hodinek jsou kožené, černý nebo hnědý. Dnes už ale lze zakoupit i jiné originální pásky, nebo použít jakýkoliv jiný, šířky 22 mm. Pásek vám vymění kterýkoliv hodinář. Můžete pořídit gumové, kožené nebo i kovové. Zde ale doporučuji vybírat jen ty, které jsou určené přímo pro chytré hodinky, aby kov nerušil signál. Doporučuji si dávat velký pozor na sílu utáhnutí pásku. V mém je totiž od spodní hrany plastového krytu vyražená rýha a někteří hlásí i popraskaný spodní kryt vlivem nadměrného utažení (pravděpodobně kovového) pásku.

Moto 360 kožený pásek Moto 360 přeska

Boky hodinek jsou z kovu. Jedná se o pěkně vyleštěný a broušený stříbrný kov. Nejsou však celokovové. Spodní část je plastová, stejně tak vnitřní konstrukce. Zespoda najdeme uprostřed výpisu všech vlastností hodinek čidlo tepového senzoru.

Moto 360 otlačený řemínek Moto 360 spodek

Luxusní celek nejsou jen kovové části, ale i vršek. Sklo zde totiž vystupuje nad kovový rámeček a je zkosené. Celé to vypadá moc pěkně, ovšem z mého pohledu nepraktické. Stačí, abyste někde narazili, a máte po skle, nebo minimálně kus uštípnutý. Já jsem ihned zvolil folii, kterou jsem na sklo aplikoval. Mírně to degraduje krásu hodinek, ale může to zabránit nechtěnému rozbití.

Moto 360 sklíčkoPo stranách najdeme jen 2 prvky. Na pravém boku je to jediné kovové tlačítko. Na levé straně je to dírka s jedním ze dvou mikrofonů. Celé hodinky nejsou uživatelsky otevíratelné a jsou voděodolné do 1 metru po dobu 30 minut. Je to tedy odolnost především proti dešti, nebo sprchování se či mytí nádobí s hodinkami, případně takové náhlé a nečekané setkání s vodou.

Moto 360 tlačítko Moto 360 mikrofon

Již přes rok vlastním chytré hodinky Pebble. Využil jsem je tedy pro srovnání a následně konstatoval, že se skvěle doplňují. Moto 360 jsou vhodné do práce, na schůzky, kde vás doplňují a vytvářejí módní hodnotu. Jakmile byste jeli třeba na víkend na chatu, nejen, že je můžete zničit, ale především nebudete mít náladu hodinky dobíjet. Mohou tedy přes víkend počkat na vašem pracovním stole v kolébce.

Moto 360 a PebbleA zde nastupují Pebble. Hodinky s displejem podobným elektronickému papíru, které vydrží bez problémů 5 dní, ale i týden. Jsou ale nevkusné, někomu se nemusí líbit jejich plastový a čtvercový design. Mají také méně funkcí a displej není dotykový. Ovládání je tedy zcela odlišné. Pebble můžete ovládat klidně špinavýma rukama. Moto 360 byste ale zašpinili tak, že byste nic neviděli.

Konstrukce

Šikulové ze serveru iFixIt se podívali na zoubek i chytrým hodinkám Moto 360. Díky jejich pitvám můžeme vidět, co a jak je v zařízeních, nebo jak těžké je celé zařízení rozebrat. Někdy odhalí skutečnosti, které mohou být pozitivní nebo negativní. V případě našich hodinek například zjistili, co konkrétně se uvnitř nachází a že se jedná o zastaralý čipset z telefonu Galaxy Nexus nebo že udávaná 320 mAh baterie má ve skutečnosti jen 300 mAh. To ale Motorola vyvrátila s tím, že na baterii je udávaná nejnižší možná hodnota.

Moto 360 iFixItVnitřní konstrukce je samozřejmě plastová a kryje ji kovový prstýnek. Celokovové hodinky by musely mít vyvedenou anténu, jinak by nebyly schopné se s telefonem bezdrátově spojit. Tištěný spoj se všemi součástkami je kulatý, baterie je klasicky hranatá.

Pokud se tedy o takovéto informace zajímáte nebo se chcete podívat, jak to uvnitř vypadá, vydejte se na stránky iFixIt.com.

Displej

Někteří vlastníci hlásí, že po několika hodinovém nabíjení mají v displeji vypálený nabíjecí režim. U displeje typu AMOLED by se to dalo pochopit, u LCD je to nepochopitelné. Mě osobně se naštěstí nic podobného nestalo a je otázkou, jestli dotyčný neměl hodinky ve stojánku týden. Nicméně Google již pracuje na možnosti v budoucí verzi systému displej při nabíjení úplně vypnout. S poslední aktualizací, 4.4W2 je alespoň funkční světelné čidlo a jas se snaží být co nejnižší.

Moto 360 Burn In IssueZdroj: Motorola Forum

Pominuli fakt, že se jedná o displej technologie LCD, tak je celkem slušný. Na přímém slunci na hodinky uvidíte a to i v režimu sníženého jasu, kdy je obraz v odstínech šedi a podsvícení na minimu.

Moto 360 jas minimum Moto 360 jas maximum

Pokud je aktivní, jsou rozsahy maximální a minimálního jasu zase trochu jiné a už to není takový skok, jako při „vypnutém“/zapnutém podsvícení. Pro rekapitulaci doplním, že displej má rozlišení 320 × 290 pixelů a jeho úhlopříčka je 1,56 palce.

Moto 360 na slunci on Moto 360 na slunci off

 

Senzory a bezdrátové technologie

Chytré hodinky s sebou přinášejí řadu senzorů, které mohou využívat. Nejzákladnější funkcionalitou je krokoměr, který najdem snad ve všech. Pohybem ruky při chůzi se vám sčítají kroky a v aplikaci si můžete nastavit denní cíl, který chcete zdolat. V případě úspěchu vás budou hodinky informovat. Vše pak máte v aplikaci, kde si můžete vaši aktivitu porovnat s jinými dny.

Moto 360 krokomerPrávě jako krokoměr se většinou používá akcelerometr. A ten nemusí sloužit je na počítání kroků, ale různé rozeznání gest apod. Spolu s gyroskopem pak například zajišťuje, kdy bude displej hodinek zapnutý, v režimu sníženého jasu nebo zcela zhaslý. Díky gyroskopu je také možné nainstalovat si aplikaci Kompasu. Není sice tak přesná, jako dedikovaný čip kompasu nebo kompas jako takový, ale většinou se moc neplete.

Moto 360 fit app heart rate Moto 360 fit app heart rate 2

Pro hračičky je tu i senzor tepu. Ten optický, znamená to tedy, že kůži pod hodinkami nasvítí a optický senzor pak spočítá tep. Je to zároveň největší žrout baterie, jelikož měří tep každých 5 minut. Kdyby byla možnost toto nastavit nebo vypnout, výdrž by se zvýšila. I tepová frekvence se ukládá do aplikace Fit a v ní se zobrazuje, jakou velkou část dne jste byli v klidu, se zvýšeným tepem nebo kdy jste byli velmi rozrušení nebo

Moto 360 opticky senzor tepuBezdrátové nabíjení je řešeno pomocí indukční cívky a využívá standardu Qi. Nemusíte mít tedy speciální nabíječku (jako to mají některé hodinky, které mají na spodní straně pouze plošky pro usazení do kolébky), ale můžete použít kteroukoliv jinou bezdrátovou nabíječku, splňující standard Qi.

 

Aplikace Motorola Connect (Služby Motorola)

O základní aplikaci Android Wear, kterou musíte mít pro spárování hodinek s telefonem, jsme si řekli v předchozím článku. Pro své hodinky má Motorola ale i vlastní aplikaci, která se jmenuje Motorola Connect (po nainstalování do telefonu ji najdete pod ikonkou Služby Motorola). Ta umožňuje hlídat, kde hodinky jsou, upravit nějaká data pro fitness aplikaci, jako je výška a váha, ale především je v ní možnost vyladit si jednotlivé ciferníky (watch faces).

Moto 360 Motorola Connect 1 Moto 360 Motorola Connect 2
Moto 360 Motorola Connect 3 Moto 360 Motorola Connect 4

V nejnovější verzi (ze 7. listopadu), která přidala od uvedení několik nových vzhledů, můžete například ke všem přidat zobrazování data a dne. U jiných můžete měnit pozadí, barvu, typ ručiček, popisků a mnoho dalšího. Každé mají také jinak řešené karty s upozorněním, některé zobrazují v ciferníku naplánovanou nebo probíhající událost.

Moto 360 Motorola Connect 4 Moto 360 Motorola Connect 5 Moto 360 Motorola Connect 6

 

Měníme Moto 360

Pásky

Hodinky mají klasický 22 mm pásek, což už jsem zmínil. Můžete si tedy měnit pásky, za které budete chtít. Vedle fólie na displej můžete pořídit také fólii na boky hodinek, a nebo si koupit, případně sami navrhnout a vytisknout, bumper ze 3D tiskárny. V případě pásků už i Motorola prodává vlastní originální kovové pásky, případně zvolit z nového koženého pásku v barvě koňaku.

Moto 360 kovove pasky

Bumpery

Z tohoto pohledu se k hodinkám musíte chovat stejně, jako k telefonu. Uvažujete, jestli si koupíte fólii, nějaké pouzdro a tak dále. Tištěná pouzdra nabízí třeba firma Shapeways. Jsou ušita na míru Moto 360 a nabízí je v mnoha barvách. Cena? Okolo 220 korun (€7,73).

Moto 360 bumper 1 Moto 360 bumper 2

Ciferníky

Hlavní obrazovkou a funkcí by měly být hodinky, tedy ukazovat čas. V chytrých hodinkách, kde se nachází displej, můžete mít čas zobrazený jakkoliv. Ručičky s římskými číslicemi, digitálky, binární a plno dalších.

Moto 360 Roman Watchface Moto 360 Minimal Watchface

Většinou si každý vzhled ještě můžete upravit, třeba změnit barvu ručiček nebo pozadí, vypnout vteřinovou ručičku, přidat zobrazení dne a data, počet kroků, počasí, cokoliv. V některých si můžete nastavit vlastní pozadí, vložit fotku vašeho mazlíčka nebo manželky.

Moto 360 My Design Watchface Moto 360 My Design 3 Watchface Moto 360 My Design 2 Watchface

V tomto máte téměř volnou ruku. Pro instalaci a úpravu cizích vzhledů budete potřebovat nějakou aplikaci, kterou je například Facer.

Moto 360 Dials Watchface Moto 360 Dials II Watchface
Moto 360 Retrograde Watchface Moto 360 Pascual Watchface

V tomto případě sem dám jen ukázky z aplikace, jelikož ve skutečnosti vypadají úplně stejně. Navíc si je každý stejně upraví podle svého, nebo si nějaký vzhled stáhne ze speciální sekce na obchodě Play.

Moto 360 Blossoms Watchface Moto 360 Classic Watchface

Pod každým ciferníkem je také krátký popis a jeho vlastnosti. U ciferníku Classic se například vyplní dvojlinka mezi čísly a vnějšími tečkami v délce trvání nějaké vaší události, stejně tak v posledních 10 minutých do začátku události se 10 minut (teček) vybarví oranžově.

Moto 360 Digital Watchface Moto 360 Rotate Watchface

Aplikace se dají dělat i na kulatý displej

Všechny hodinky uvedené přes Moto 360 měly displej hranatý. Nebyl tedy problém vytvořit jakoukoliv aplikaci. Ale co s kulatým displejem? U některých si kulaté hodinky vyloženě žádají skvělý design, který se kruhu přizpůsobí, jiné se jen smrsknou a snaží se vtlačit do čtverce uvnitř kruhu. Systémové aplikace si s kruhovým displejem samozřejmě poradí. Některé jej ale nemusí podporovat.

Moto 360 fit app heart rate Android Wear Moto 360 wear kalkulacka 1

Bude to samozřejmě pro vývojáře výzva a můžeme se jistě dočkat velmi pěkných návrhů. Bude to ale chtít, aby všichni nezvolili ten postup, že ono se to na kulatý displej nějak smrskne.

Moto 360 wear mini launcher

Moto 360 není pro každého, ale zaujmou vás i vaše okolí

Chytré hodinky od Motoroly si pravděpodobně pořídí především nějací počítačoví nadšenci, geekové, manažeři IT firem. Běžný člověk si koupí fitness náramek, nebo klasické hodinky, které s jednou baterií vydrží 5 let. Po 2 měsících používání jsem proto sepsal tuto recenzi.

Moto 360 mě baví. Když přijdu domů a pokládám na stůl nebo do nabíječky telefon, už mě nezajímá, jestli k tomu vedle přiložím i hodinky. Neřeším každou vteřinu. Úplně nejlepší bude nějaká nabíjecí miska, kam vhodíte všechnu vaši elektroniku a nabíjíte. Ráno vstanu a vše je nabité.

Intel Smart Wireless Charging bowl

Další výhodou je pro mě svázanost s telefonem a to nejen kvůli notifikacím nebo zprávám. V Android 5.0 Lollipop je novinka nazvaná Věrohodná zařízení. Může to být zařízení s Bluetooth nebo NFC. Pokud máte nastavený zámek PIN nebo gesto, telefon se nejdřív podívá, jestli je nějaké věrohodné zařízení připojené nebo v dosahu. Pokud ano, nemusíte telefon odemykat gestem ani heslem. Pokud byste nechali telefon ležet na stole u kamarádu a odešli na toalety, budou mít přátelé smůlu a do telefonu se vám nedostanou (pokud tedy budete dostatečně daleko nebo předtím nevynutíte zamknutí).

Moto 360 Android 5.0 Lollipop Smart Lock

Potěší funkce krokoměr nebo senzor tepové frekvence, i když ten bych osobně ani používat nemusel a ušetřil bych plno baterie (kontroluje tep každých 5 minut).

Moto 360 krokomer

Větším problémem jsou ale negativa. Především velmi krátká výdrž baterie (od půl dne po 2 dny), se kterou se už jsme se naučili žít u chytrých telefonů. V tomto případě jsou lepším doplňkem klasické ručičkové hodinky, které mají jen jedinou ikonku, která vás na nějakou zmeškanou událost upozorní.

Android Wear Low battery

Další nevýhodou může být nevhodnost vystouplého skla. Stačí lehce narazit do nějakého sloupku a může být po všem. A byla by to drahá sranda. Ale tak je to se vším.

Jaké je tedy konečný verdikt? Pro mě jsou krásným doplňkem, jehož vadou na kráse je nutnost dobíjení a pocitu křehkosti vyčnívajícího skla. Android Wear funguje dobře, stále se vyvíjí a rozšiřuje. Je to ideální doplněk na schůzky a úplně nejvíc se bude hodit k pánům v obleku a kravatě. Fitnes funkce jsou u takového modelu asi spíše vedlejší, proto bych uvítal možnost vypnout senzor tepu. Škoda také, že Motorola nepoužila OLED displej. A pro někoho nemusí být přijatelná ani cena, která se rovná telefonu vyšší střední třídy.

Moto 360
KLADY KLADY ZÁPORY ZÁPORY
Na pohled krásné, kvalitní zpracování Nízká výdrž baterie
Kulatý displej, evokující vzhled klasických hodinek Absence češtiny v Android Wear a s tím spojené problémy
Čidlo okolního světla pro regulaci jasu displeje Vystouplé krycí sklo
Optický senzor Zastaralý hardware
Bezdrátové dobíjení
Cena s DPH: 7 000 Kč (dovoz), 7 990 Kč (CZC), 8 990 Kč (Alza)

Osobně rozhodně koupě nelituji a nehodlám je vyměnit. Maximálně doplnit nějakým modelem, který bude laděn více sportovně a vydrží alespoň týden. Nyní toto dvojče nahrazují hodinky Pebble, které sice vydrží dlouho, ale nemají takové funkce. Na druhou stranu se tato dvojička pěkně doplňuje. Nakonec jen dodat, Choose Moto 360.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *