Android Wear: Základ pro nositelnou elektroniku

Android Wear Moto 360 ikona
Standard

Každý výrobce měl doposud svůj vlastní systém pro hodinky a nositelnou elektroniku, do kterého nechtěl pustit nikoho jiného. To mění Google se svým systémem Android Wear, který vychází z operačního systému Android známého z telefonů a tabletů.

V článku se podíváme na praktické ukázky toho, co umí nebo neumí, co se dá nainstalovat nebo v čem jsou klady a zápory zařízení s takovýmto systémem.

Hodinky s ikonkou pošty nebo sluchátkem, hodinky s vlastním jednoduchým systémem, hodinky s dotykovým displejem, ale proprietárními aplikacemi a funkcemi, bez možnosti cokoliv pro ně vytvořit až po hodinky s otevřeným systémem. Tak nějak by se dal shrnout vývoj, který předcházel uvedení operačního systému Android Wear, tedy Androidu určeného pro chytré hodinky. Za úkol má jediné. Být stavebním kamenem pro všechny možné modely chytrých hodinek, poskytovat stavební plochu pro vývojáře aplikací a samozřejmě být užitečný jeho uživateli.

Android Wear

Android Wear je určený pro hodinky, které jsou v neustálém spojení s chytrým telefonem pomocí Bluetooth, na němž je taktéž systém Android a to verze minimálně 4.3. Dotykový displej musí být dotykový, všechno pak můžete lehce ovládat. Google, tvůrce tohoto systému, sice dovoluje instalovat na zařízení s Android Wear vlastní aplikace, nicméně zatím neumožňuje vlastní úpravu vzhledu a základních funkcí, jako je tomu u nadstaveb různých výrobců, třeba ZenUI u Asusu nebo TouchWiz u Samsungu. Díky tomu jsou základy ovládání všude stejné.

Google nepočítá jen s hranatými hodinkami, jako tomu bylo u některých pokusů z minulosti, třeba u úspěšných Pebble. Android Wear je připravený jak pro hranaté, tak i kulaté displeje. To umožní velkou různorodost zařízení a designéři se budou moci vyřádit. V současnosti je založený na verzi Androidu 4.4 KitKat, ale brzy bude povýšena 5.0 Lollipop. Nyní ale už k funkcím.

Co všechno umí?

Upozornění na zápěstí, rychlý přehled bez vytažení telefonu

Prvně jsou to upozornění. Po nainstalování aplikace Android Wear pro mobilní telefon, vám bude přesměrovávat všechna upozornění na hodinky. A když říkám všechna, myslím tím všechna. Na začátku si tedy budete muset vyškrtat ta, která nechcete. Základem jsou SMS zprávy, emaily, příchozí hovory. Na ty můžete třeba rovnou odpovídat, odmítnout, nebo si je nechat otevřít na telefonu.

Android Wear Moto 360 prichozi hovor Android Wear Moto 360 SMS

Pokud jste například zmeškali hovor, můžete dotyčnému rovnou zavolat zpět, napsat zprávu nebo si vybrat nějakou z činností na telefonu. Zde je zajímavá roztříštěnost lokalizace, kdy některé funkce aplikací si hodinky berou přímo z telefonu a mohou mít jiný jazyk, než hodinky.

Android Wear Moto 360 zmeskany hovor 1 Android Wear Moto 360 zmeskany hovor 2
Android Wear Moto 360 zmeskany hovor 3 Android Wear Moto 360 zmeskany hovor 4

Mnoho vývojářů již upravuje své současné aplikace a přidává jim podporu. Jiné vypadají dost divně, když na hodinky nejsou připravené a necháte si je přeposlat. Základem je nějaká barva pozadí, ikonka a text. Občas se ale do hlavičky dá text a do textu jen název aplikace.

Android Wear prehled

Pěkný přehled všech možností je na stránkách Androidu.

Googe Now, hlasové ovládání a vyhledávání

Základním ovládacím prvkem je hlasové ovládání a integrace Google Now. Systém, zatím není v češtině, což v kombinace s česky nastaveným telefonem vyústí v nepěkné výsledky. Hlasové ovládání se zapíná klepnutím na displej nebo rovnou příkazem „OK Google“.

Android Wear Google Now Moto 360 Speak Now

Ten funguje i v češtině, nicméně žádný povel nebudete schopni udělat. Přes to, že hodinky text správně rozpoznají, příkaz se neprovede a váš dialog je vyhledán na internetu. Na vině je právě telefon v českém jazyce. Po přepnutí je pak vše v pořádku. Pokud naopak chcete něco vyhledat na internetu, hlasové rozpoznávání řeči funguje skvěle i v češtině.

Android Wear vyhledavani Google Now cestina Android Wear vyhledavani Google Now cestina 2

Naštěstí se hodinky neovládají jen hlasovými povely, ale tažením nahoru se vám objeví seznam všech příkazů, které si můžete naklikat na dotykovým displeji.

Android Wear Moto 360 menu 2 Android Wear Moto 360 menu 1
Android Wear Moto 360 minutka 1
Android Wear Moto 360 minutka 2

Pokud zrovna nejste v menu, máte zobrazený ciferník a ten můžete mít překrytý chytrými kartami, které již známe z telefonů a tabletů. Ty nás informují například o času cesty do práce nebo na příchozí email, pokud jste si ho nevšimli v čase, kdy se zrovna objevil na hodinkách v celoobrazovkovém režimu spojeném se zavibrováním. Ke všem chytrým kartám se dostanete táhnutím nahoru na hlavní stránce (ciferníku).

Moto 360 akcie 1 Moto 360 akcie 2

Vyjmenovávat, co vše zde najdete, by bylo na dlouho. Navíc mnoho karet v České republice ještě není aktivních. Co ale funguje a uvidíte nejčastěji, je třeba odhadovaný čas do určeného místa (třeba každodenní dojíždění do práce), počasí, nebo aktuální vývoj akcií.

Android Wear Moto 360 cestovani 1 Android Wear Moto 360 cestovani 2
Android Wear Moto 360 pocasi 1
Android Wear Moto 360 pocasi 2

Navigace na zápěstí

Pokud si v telefonu spustíte navigaci, budete mít všechny povely i na ruce, kde vám zavibrují hodinky a zobrazí vzdálenost a směr změny směru. Po pravdě, pokud budete řídit, budete z toho na prášky. Na hodinky s rukou na volantu se budete dívat těžko, protože na hodinky nevidíte (pokud nejezdíte jako frajírci s jednou rukou a ještě nahoře, i tak byste ale měli vše o 90 ° otočené). Vibrace vás akorát odvádějí od řízení. Avšak zatím jsem nenašel způsob, jak tuto funkci vypnout.

Android Wear Navigace Moto 360

Jako turistickou navigaci si ji dokážu představit. Telefon máte někde v batohu, napojený na powerbanku a kudy jít, zjistíte na zápěstí. To je ale podle mě jediný způsob. Navíc pak záleží, jestli budete někde v horách, kam si takové hodinky asi nevezmete, nebo v centru Prahy.

Google Fit

Jaké funkce budou mít hodinky, ovlivní výrobci. Nemusí totiž do návrhu zakomponovat senzor tepu, nebo naopak můžou přidat něco navíc. Základní funkcí je krokoměr. Nastavíte si denní cíl a chodíte. Pokud mají hodinky senzor tepu, na konci dne vám nabídnou statistiku vaší aktivity.

Moto 360 krokomer Moto 360 fit app heart rate

 

Hudba Play – bezdrátový hudební přehrávač

Google do Android Wear a ostatních svých aplikací postupně přidává další a další funkce. Z hodinek například udělal i hudební přehrávač. V aplikaci Hudba Play si můžete zaškrtnout volbu, aby se stažená hudba ukládala i do zařízení Wear. Podle interní paměti zařízení si pak můžete dovolit nějakou hudbu nahrát do hodinek. Správa obsahu v hodinkách ale zatím chybí, měla by být dostupná s aktualizací na novou verzi Android Wear 5.0.

Android Wear Play Music

V hodinkách si pak stačí pustit hudební přehrávač nebo hlasovým povelem Play music spustit hudbu z hodinek. K tomu potřebujete už jen Bluetooth sluchátka nebo reproduktor a nabíječku po ruce. Hodinky nejsou pro přehrávání hudby dělané a baterie současných modelů jsou tak na jednodenní výdrž při běžném používání.

Android Wear Moto 360 menu 2 Android Wear Play Music 1
Android Wear Play Music 2 Android Wear Play Music 3

Pokud si hudbu do hodinek nenahrajete, otevírá se hudební přehrávač v telefonu a hodinky slouží jako dálkové ovládání.

Android Wear Play Music na telefonu

 

Aplikace Android Wear – most mezi telefonem a hodinkami

Aplikace Android Wear pro mobilní telefony je nedílnou součástí hodinek. Bez ní totiž nebudou dostávat žádné informace, upozornění a stejně tak je nebudete moci používat například jako navigaci nebo hlasového asistenta. Aplikace Android Wear je pro všechna zařízení se systémem Android Wear. Nezáleží teď na tom, od koho hodinky jsou. V aplikaci například přiřadíte aplikace k různým úkonům hodinek, například co dělat, pokud na hodinkách zvolíte Přehrát hudbu. Máte tedy na výběr, jestli se vám otevře aplikace na mobilním telefonu a začne hrát náhodný seznam, nebo jestli se začnou přehrávat písničky uložené v hodinkách.

Android Wear v liste

V nastavení jsou pak možnosti zakázání posílání oznámení jednotlivým aplikacím, funkci stálého náhledu karet přes ciferník nebo volba zobrazování karet s událostmi. Důležitou volbou je pak Ambient screen, kdy hodinky reagují na pohyb a polohu. Pokud je tedy máte hlavou dolů, jsou zcela zhaslé, ale pohybem ruky a podíváním se na hodinky algoritmus odhadne, že se na ně díváte a zobrazí vám ciferník v plné barvě i s vteřinovou ručičkou. Nakonec si můžete ještě zvolit, že telefon po připojení k hodinkám nebude nic hlásit. Vše budete mít jen na hodinkách.

Android Wear aplikace 1 Android Wear aplikace 2 Android Wear aplikace 3 Android Wear aplikace 4

Zde toho není moc co řešit. Vzhledem k faktu, že jsou hodinky s Android Wear jen pro telefony se systémem Android, očekával bych v budoucnu integraci této aplikaci přímo do nastavení telefonu. Toho se ale možná nedočkáme, protože Google volí přesně opačný postup – všechny aplikace, včetně například Messengeru, tedy aplikace pro SMS zprávy, chce mít jako aplikaci z Obchodu Play, aby se mohly kdykoliv a rychle aktualizovat na novější verzi.

Aplikace třetích stran

Skrze telefon a Obchod Play si můžete stahovat další aplikace. Těch je nespočetně mnoho a já vyjmenuju jen ty, které jsem zatím vyzkoušel a oslovily mě. Někomu by se možná na začátku hodil jiné menu pro aplikace. Na to se hodí třeba Wear Mini Launcher, který seřadí aplikace do mřížky, kterou můžete kdykoliv vytáhnout ze zvolené částí obrazovky.

Moto 360 wear mini launcher

Moc povedená aplikace Antelli od českého vývojáře je sice původně pro mobilní telefon, ale už si rozumí i s chytrými hodinkami. A na rozdíl od Google Now je schopna vám plnit příkazy v češtině.

Android Wear Moto 360 Antelli 1 Android Wear Moto 360 Antelli 2

Někomu se může hodit mít po ruce kalkulačku. I ta se najde s podporou jak hranatých, tak i kulatých displejů.

Android Wear Moto 360 wear kalkulacka 1 Android Wear Moto 360 wear kalkulacka 2

Šikovná aplikace ve spojení s telefonem, je Wear Battery Stats. Můžete sledovat graf vybití baterie a to nejen na hodinkách, ale právě i v telefonu.

Moto 360 baterie graf aplikace Moto 360 baterie graf

Pro Pražáky šikovná aplikace je třeba i Metrobot. Dle geolokace zjistí, na jaké zastávce metra se nacházíte, po spuštění aplikace na hodinkách si vyberete, na kterou stranu pojedete a zobrazí se vám čas do příjezdu metra.

metrobot

 

Budoucnost Android Wear

Budoucnost platformy Android Wear pro nositelnou elektroniku je výhradně v rukou Googlu. Ten totiž nepovolil výrobcům žádné úpravy jeho systému, jako tomu je například u verze pro mobilní zařízení. Celý vývoj i včetně integrovaných aplikací a vzhledu závisí tedy jen na něm. Nicméně už nyní se chystá přechod z Android Wear 4.4 na verzi 5.0 Lollipop, stejně jako je tomu u zařízení Nexus.

Android Wear 5.0 leak

Novinkami budou například nové nastavení jasu nebo režim divadla/kina, kdy se pravděpodobně vypnou notifikace a také ambient screen. Probudíte je tedy jen tlačítkem.

Android Wear 5.0 Theater mode

Přibydou nějaké možnosti usnadnění, třeba zvětšení písma nebo úprava barev pro barvoslepé.

Android Wear 5.0 Lollipop Accessibility

Samozřejmostí budou i nějaké novinky v cifernících. V těch by mělo být možné zobrazovat informace z dalších aplikací, třeba z počasí.

Next Android Wear Watchfaces

V nové verzi se představí i aplikace Android Wear pro telefony, která bude umět spravovat vnitřní paměť hodinek, zobrazovat graf baterie hodinek a plno dalšího.

Next Android Wear app

Někteří uživatelé již hlásí, že nejnovější verzi Android Wear již mají, mě se však zatím aktualizace nepřihlásila.

Co je na trhu?

Na trhu je v současné době oficiálně 6 zařízení s Android Wear. První byly G Watch od LG, které mají klasický hranatý IPS displej. Následovány byly Moto 360 od Motoroly, která je začala vyvíjet ještě pod společností Google. Ty jsou kulaté, mají IPS displej a také senzor okolního jasu. Proto jsou dole useknuté. Jejich recenzi vám přinesu již velmi brzy. Dalším byl Samsung, který už vyzkoušel několik typů i operačních systémů. Gear Live běží pod systémem Android Wear a mají hranatý OLED displej.

Android Wear zarizeni

Dokonale kulaté jsou G Watch R, které pochází také od LG. Ty mají navíc masivní kovovou konstrukci. Sony SmartWatch 3 se chlubí integrovanou GPS a zajímavým jednoduchým sportovním designem. Asus ZenWatch jsou zatím posledním přírůstkem do rodiny chytrých hodinek.

Všechno je to pěkné, ale chybí vývoj hardwaru

Je sice pěkné, že máme systém, mobilní čipy, ale jedna vývojová větev hardwaru stále stojí na místě. Jsou to baterie. Telefony mají stále úspornější a výkonnější procesory, ale baterie se zlepší jen zvýšením její kapacity. V současností jsou hodinky s Android Wear přibližně jednodenní záležitostí, pak musí na nabíječku. Ta je někdy řešená velmi jednoduše, třeba u Moto 360, kde se nachází bezdrátové dobíjení. Některé hodinky ale mají klasický micro-USB konektor a musíte je vždy ručně připojit.

Android Wear Low battery

Hodinky a systém sám navíc mají také poměrně výkonný hardware, který by být nemusel. Ovšem kvůli možnostem a všem animacím, je nutný. Můžete si tedy vybrat analogové hodinky s ručičkami, které zůstanou nabité 10 let, nebo chytré hodinky s Android Wear, které vám nabídnou plno dalších možností, ale budete je každý den nabíjet.

One thought on “Android Wear: Základ pro nositelnou elektroniku

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *