ECS LIVA – Nejmenší mini PC, které rozchodíte s baterií

ECS LIVA
Standard

Do rukou se mi dostala skvělá, malá krabička. Její název je LIVA a je od známého výrobce základních desek, malých počítačů a dalších komponent. ECS LIVA je ale výrobcem, řekl bych právem, nazývána jako nejmenší mini PC s Windows.

ECS LIVA krabicePro fanoušky počítačů je bonusem i to, že se jedná o stavebnici. Uvnitř krabice nalezneme základní desku ECS BAT-MINI, plastovou skříňku, napájecí adaptér, WiFi/Bluetooth M.2 modul a dvě antény.

ECS LIVA baleníPřekvapen jsem byl hned v několika ohledech. Počítač je opravdu prťavý. Velikostně by se dal přirovnat k 2,5palcovému disku. Počítač je rychlý. Pevný disk je formout eMMC integrovaný na základní desce. Na výběr je 32 nebo 64 GB. 64GB verze by měla stát snad 180 dolarů, což vychází na nějakých 4 600 Kč. Součástí ovšem není operační systém, jako u některých mini počítačů, ale je podporován Windows (7 a 8.1) a Ubuntu.

ECS LIVA velikostZákladní deska je také bohatě vybavena. Pod pasivním chladičem se nacházejí 2 GB operační paměti a procesor Intel Celeron N2807, což je čipy rodiny Bay Trail-M architektury Silvermont. Procesor disponuje dvěma jádry na základní frekvenci 1,58 GHz a Turbem 2,16 GHz. Jeho součástí je integrované grafické jádro Intel HD graphics. A příkon celého čipu? Maximálně 4,3 W, typicky 2,5 W. Zásuvkovým wattmetrem jsem nebyl schopen příkon počítače změřit, začíná totiž měřit až od 5 W.

ECS LIVA deska BAT-MININa zadní straně se usídlil Gigabitový Ethernet, jedno USB 2.0, pod ním rychlé USB 3.0, vedle HDMI a také VGA. Můžete tedy připojit dva monitory. Vpředu je ještě kombinovaný 3,5mm Jack pro mikrofon nebo sluchátka. Říkáte si, že nevidíte napájecí konektor? Ale ano, je tam. Vlevo dole. To micro-USB. Celému počítači stačí v podstatě jakákoliv micro-USB nabíječka. Napájet z USB portu notebooku nebo stolního počítače jsem jej zatím nezkoušel. Ale z externí baterie ano.

ECS LIVA baterieVýsledek? S mobilní externí baterií počítač bez problémů běží. To z něj dělá cestovní mini počítač, kterému stačí externí baterie s micro-USB a můžete si jej kdykoliv kamkoliv připojit. A nakonec ještě pár čísel.

ECS LIVA diskDisk je flashové eMMC úložiště a oproti těm pomalým notebookovým diskům je rozdíl znatelný. Možná to bude nejen nejmenší, ale také nejrychlejší mini PC za skvělou cenu.

ECS LIVA bootPočítač bootuje za nějakých 38 vteřin. Systém na notebookovém disku většinou nejde pod 1 minutu. Vlastně integrované eMMC řešení je rychlostně srovnatelné s plnohodnotným SSD, viz moje poslední srovnání.

ECS LIVA DXVAA na závěr obrázek toho, co vše zvládne počítač přehrát. A je to vlastně vše a to i ve QHD rozlišení, neboli nastupující 4K. No, budu toho drobka muset pořádně proklepnout.

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *